Wat is oedeem?
Naast het bloedvatstelsel, dat bestaat uit aderen en slagaderen, kent ons lichaam ook het lymfvatstelsel. Dit bestaat uit lymfvaten en lymfklieren. De lymfvaten vervoeren vocht en lichaams-vreemde stoffen (zoals bacteriën) uit alle weefsels via de lymfklieren weer terug naar de bloedbaan. Lymfoedeem is een vochtophoping in het weefsel, veroorzaakt door een stoornis in het lymfsysteem.
Soorten oedeem
Primair lymfoedeem: aangeboren
Secundair lymfoedeem: na beschadiging van lymfvaten of –klieren of na ingrepen waarbij lymfklieren zijn weggenomen of beschadigd, zoals bij een borstoperatie na borstkanker.
De klachten die bij lymfoedeem kunnen ontstaan zijn:
- Zwelling
- Een vermoeid en zwaar gevoel
- Pijn
- Beperkingen in de beweging
- Beperkingen in het dagelijks functioneren
- Huidafwijkingen en infecties
Oedeemtherapie bij Huidtherapie Twente
Met manuele lymfdrainage (een speciale massagetechniek), oedeemgrepen of lymftaping zorgt de huidtherapeut ervoor dat het vocht wordt afgevoerd. Hierdoor vermindert de pijn en geneest een wond sneller. Vaak is het nodig om een behandeld arm of been te zwachtelen. Na de zwachtelperiode wordt meestal een therapeutische elastische kous (TEK) aangemeten. Daarbij krijgt de patiënt ook uitleg over bewegingsoefeningen.
Meer informatie?
Wilt u meer weten over huidaandoeningen met betrekking tot oedeemtherapie? Kijk dan ook eens op litteken. Maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend intakegesprek met een van onze huidtherapeuten om de behandelmogelijkheden te bespreken.
Vergoeding?
Oedeemtherapie kan vergoed worden door de zorgverzekering. De vergoedingen voor huidtherapeutische behandelingen verschillen per zorgverzekeraar. U kunt hiervoor in aanmerking komen met een aanvullende verzekering. De kosten dient u per pin eerst zelf te betalen, bij recht op vergoeding kunt u de rekening hierna indienen bij uw zorgverzekera